Een memorabele middag

De wedstrijd van vandaag begint met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden assistent-trainer Ramon Visser en voorzitter van de zaalafdeling Cees Buif. Zoals voorzitter Vincent Gruwel heel terecht aangeeft, hebben beide heren ongelooflijk veel voor de RKAV betekent en is de klap keihard aangekomen binnen de vereniging en de hele gemeenschap.

Na de minuut stilte is er vervolgens de keiharde realiteit en dat is dat er ‘gewoon’ gevoetbald moet worden. Volendam – trotse medekoploper in de Derde Divisie van het zaterdagamateurvoetbal – neemt het vandaag, op de zoveelste druilerige zaterdag van dit jaar, op tegen hekkensluiter ODIN ’59. Appeltje-eitje, zou je zeggen. De historie wijst echter uit dat de oranjehemden (en meer topclubs overigens) zich veelal vergalopperen tegen de laag geklasseerde teams en zoals tussendelinies.nl al eens wetenschappelijk heeft onderzocht, ‘je wordt kampioen tegen de kleintjes.’

Een vroege goal – om de druk er wat af te halen – zou dus wel lekker zijn en dat beaamt elftalleider Piet Jonk ook voor de wedstrijd. ‘Ze wonnen vorige week van VVSB dus we moeten waken voor onderschatting. De instelling moet gewoon goed zijn en niet bezig met de wintersport of andere dingen. Als we wat willen – we staan drie doelpunten achter op IJsselmeervogels - moeten we sowieso winnen met een nulletje of vijf, dus als de eerste voor de tiende minuut in het netje ligt, zou dat wel lekker zijn.”

Valse start

Jonk zal even schrikken als in de tiende minuut de bal wel in het netje ligt, maar aan de verkeerde kant. Volendam is dan gelukkig wel direct wakker en het is ‘de dirigent’ Nick Mepper die de regie naar zich toetrekt en met een werkelijk prachtige pass Roy Tol alleen voor de keeper zet. Laatstgenoemde vindt het gaatje tussen de benen van de keeper en zo staat het binnen de minuut weer gelijk 1-1. Mepper blijft strooien met passjes als Dick Sport in zijn goede dagen. Tot een doelpunt leidt het voorlopig nog niet en vooral bij dode spelmomenten moet Volendam toch echt scherper blijven om schade te voorkomen. In de 17e minuut een wissel. Doelpuntenmaker Roy Tol gaat naar de kant en wordt vervangen door Sam Lautenschütz. Dezelfde Lautenschütz gaat na een geweldige loopactie – en dito pass van Lex Veerman – alleen op de keeper af. Deze moet buiten zijn doelgebied aan de noodrem trekken en krijgt de rode kaart voorgehouden. En dan zijn er nog 70 minuten te gaan.

Vliegende keep

Omdat ODIN ’59 geen reservekeeper heeft, moet er vervolgens een speler op doel en dat biedt perspectief zou je zeggen. Dat ziet ook invaller Lautenschütz die wederom goed invalt en dat deze keer ook bekroont ziet met een doelpunt. Na een rondo in de zestien is het de kleinzoon van Jaap Not die Volendam op 2-1 brengt. De botsing met de doelman blijkt echter toch zijn nasleep te hebben, want Lautenschütz blijft in de rust noodgedwongen in de kleedkamer achter met een schouderblessure.

De bezoekers trekken vervolgens de muur nog iets hoger op en het is dan aan de creatievelingen zoals Azzedine ‘ Azzie’ Sout – die weer eens in de basis start – om een gaatje te vinden. Hij vindt met een prachtige bal over de hele het hoofd (of de schouder) van Jim Beers en de bal vliegt – ietwat gelukkig – in de kruising. Terwijl de hagelstenen vervolgens onophoudelijk uit de hemel donderen, is het voetbal van Volendam hartverwarmend en de combinatie tussen Mepper en Beers wonderschoon en betekent ook de 4-1 ruststand nadat Beers deze in het netje legt.

Monsterscore

Na rust neemt Volendam geen gas terug. Integendeel. Er wordt gewerkt aan het doelsaldo en hoe. Binnen tien minuten is het 7-1 door doelpunten van Rens ‘Dekker’ Veerman (2x) en wederom Jim Beers.  Een complete black-out bij zowel scheidsrechter als grensrechter - het is namelijk in eerste instantie al buitenspel en de penalty is op z’n zachtst gezegd nogal wat makkelijk gegeven – is het uit een strafschop 7-2 en de score ietsjes dragelijker.

De oranjehemden laten het er niet bij zitten en schakelen nog een tandje bij en ze gaan voor de iconische tien, tien, tien. ‘Azzie’ zorgt voor de 8-2 met de mooiste van de dag. 9-2, Jim Beers (na een prachtige combinatie met opnieuw ‘De Mepper’) en dan is het Daan Steur die met nog tien minuten te gaan de 10-2 maakt. Rens Dekker vindt het nog niet genoeg en hij maakt in de 87e minuut zijn derde goal en de elfde van de wedstrijd, 11-2. En dus moeten we voor de elfde keer horen dat de wedstrijdbal gesponsord is dus Hans Tol, maar het kan ook Amstel geweest zijn.

Een memorabele uitslag op een memorabele middag, maar de vraag is of het de grootste uitslag ooit van de Zaterdag 1 in de competitie? Degene die het weet, kan rekenen op een mooie verrassing!