16 februari 2020

Racisme

Belangrijk nieuws voor amateurclubs!

Samen met het kabinet heeft de KNVB maatregelen aangekondigd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn we in de afgelopen maanden tot een omvangrijk meerjarenprogramma gekomen, dat racisme en discriminatie uit het voetbal moet bannen. Dit doen we met een daadkrachtige aanpak, die zowel in het betaald- als het amateurvoetbal wordt ingevoerd.
Het aanvalsplan heet: ‘Ons voetbal is voor iedereen’.

Uniek
Voetbal brengt miljoenen Nederlanders op de been met onvoorstelbaar veel verschillende achtergronden. Deze unieke verbindende kracht zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten op velden en in stadions, vriendschappen voor het leven ontstaan. Helaas is het voetbal ook kwetsbaar voor bepaalde denkbeelden die leven in de samenleving. Op 17 november jl. werd dit pijnlijk duidelijk door het racistische spreekkoor bij de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Ook in het amateurvoetbal is racisme en discriminatie al te lang een wijdverbreid probleem. Zelfs de kleintjes worden geconfronteerd met apengeluiden en hatelijke opmerkingen.

Dit moet stoppen.

Samen
Daarom ligt er nu met ‘Ons voetbal is voor iedereen’ een gezamenlijk aanvalsplan van overheid en KNVB, waarmee we een positieve beweging op gang willen brengen om één front te vormen tegen racisme en discriminatie. Dat doen we met iedereen die het voetbal liefheeft. Want onze sport is te mooi om te laten verpesten door een paar idioten.

Op verschillende vlakken is de afgelopen jaren al veel ondernomen tegen racisme en discriminatie. Gezamenlijk kunnen nu de volgende stappen worden gezet.
Het plan betreft drie onderdelen: voorkomen, signaleren en sanctioneren.

Voorkomen
Veruit de meeste mensen in onze samenleving zijn er niet op uit om anderen doelbewust te kwetsen. In die gevallen kunnen voorlichting, dialoog en bewustwording het gedrag positief veranderen. Dit wordt dus een heel belangrijk onderdeel, zeker als positief gedrag wordt beloond en goede voorbeelden een podium krijgen.
Signaleren
Soms is het heel moeilijk om racisme en discriminatie vast te stellen op de tribune of op een van de amateurvelden. Het is vaak lastig te bewijzen wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Meldingen, signalen, harde bewijslast maar ook persoonsgegevens zijn nodig om op te kunnen treden tegen diegenen die de norm overschrijden en ook hierin wordt geïnvesteerd.
Sanctioneren
Daders moeten worden aangepakt. Daarom worden degenen die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie strikt aangepakt. Dat zal op alle juridisch mogelijke manieren gebeuren. Er wordt ook nadrukkelijk ingezet op straffen die leiden tot meer bewustwording en een gedragsverandering.
Dit samen vormt een pakket van ruim 20 maatregelen en interventies die samen met alle partijen worden uitgerold. In totaal wordt de komende drie jaar samen met de overheid ruim 14 miljoen euro geïnvesteerd in dit plan.
Alles over dit plan kunt u terug lezen op de volgende site: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/21568/0436-voetbal-van-iedereen

 

Wij als bestuur van de RKAV ondersteunen dit plan ten zeerste en zullen iedere vorm van discriminatie die op de club plaatsvind hard aanpakken.

Vincent Gruwèl
voorzitter RKAV VolendamVincent Gruwèl
Voorzitter RKAV Volendam
06 2393 8138

 

terug   »