04 februari 2019

Druk Zaterdag1 neemt toe

Niels Springer krijgt een schietkans, in duel met Jodan Boys-aanvoerder Leroy Brank (rechts).

 

Begin december was het niet de vraag of, maar wanneer Volendam het kampioensfeest zou kunnen gaan vieren. Twee maanden later is de comfortabele voorsprong van tien punten geslonken tot nog maar drie op naaste belager ter Leede. Met dank aan Volendam zelf, dat uit de laatste vier wedstrijden slechts twee punten pakte. De titelstrijd in de hoofdklasse A is weer helemaal open.

 

Zaterdag kwam de ploeg van trainer Sander Middelbeek niet verder dan een gelijkspel tegen Jodan Boys: 1-1. „Wij zijn beter dan Jodan Boys en horen met drie punten van het veld te stappen. Maar dan moeten we wel meer met het mes tussen de tanden gaan spelen. Er moet meer gebeuren. Als je dit na rust kunt brengen, kan dat ook vanaf het begin. Het is nu zaak dat we een goede reeks gaan neerzetten”, probeerde Middelbeek de huidige situatie in perspectief te plaatsen.

 

Voor de winterstop viel alles op zijn plek. Neem Harry Zwarthoed. De topscorer schoot uit alle standen raak, maar komt na de winterstop nog maar moeilijk los. Volendam was een geoliede machine, nu is het een motor die langzaam begint te haperen. Toeval of niet: na het wegvallen van routinier Maarten Woudenberg – hij raakte begin december tegen Spijkenisse geblesseerd – is de ploeg van Middelbeek de weg een beetje kwijt. De trainer zelf wil het gemis van Woudenberg niet telkens benadrukken, maar feit is dat de Edammer het perfecte cement vormt tussen verdediging en middenveld.

 

Voor de winterstop deed aanvoerder Nick Tol door een blessure maar drie wedstrijden mee en de lange absentie is hem aan te zien. In de eerste helft ging er bij de dynamische middenvelder meer fout dan goed. Tol ontbeert ritme, maar werkt zich wel een slag in de rondte. „Het moet beter, ook bij mij. We raken twee keer paal en lat en hebben bij vlagen prima gevoetbald. Je kunt niemand iets kwalijk nemen. We zijn nog lang geen kampioen, maar we zijn ook nog lang niet ingehaald”, benadrukte Tol vooral de positieve kant van het verhaal.

 

Niet wanhopen

En zo is het ook. Als Volendam het spel van de tweede helft als maatstaf neemt, hoeft de ploeg niet te wanhopen. Na rust toonde het elftal veel drang naar voren en combineerde het uitstekend, maar zat het niet mee. Mooie schoten van Eric Veerman (doelman Wouter Beukers redde fraai), Wessel Stuyt (binnenkant paal) en kopballen van Henny Schilder en invaller Nick Tuyp hadden een beter lot verdiend. Aan de andere kant redde Sander Binken fraai op een uithaal van de snelle Bradley el Idrissi en mazzelde de ploeg van Middelbeek dat een vrije trap van Mohammed Bellahcen maar rakelings naast ging. Een kopbal van de gevaarlijke Fanny Waandels werd door velen ook al geteld, maar de bal verdween net naast het doel van Binken.

 

Dit alles volgde op een belabberde eerste helft, waarin het tempo veel te laag lag. Middelbeek ergerde zich ook groen en geel bij de openingstreffer van de Gouwenaren. Michel Verkaik kon in een wirwar van benen vrij uithalen. „Dat was kinderachtig verdedigen. Als je dat toestaat, loop je schade op.”

 

De positieve spelwijze van Volendam na rust werd uiteindelijk beloond met een goal van wie anders dan Joey Tol. Vorige week redde de spelmaker al een punt voor zijn ploeg tegen Feyenoord, zaterdag herhaalde hij het kunststukje. Eric Veerman fungeerde als aangever, Tol voltrok zelf na een karakteristieke kapactie met een fraai geplaatst schot het vonnis: 1-1.

 

Volendam: Binken, S. Tol (68. G. Schilder), H. Schilder, Veerman, Stuyt, Plat, N. Tol, Zwarthoed, J. Tol, Bond (65. Tuyp), Springer.

Jodan Boys: Beukers, De Vries, Heerkens, Veerman, Verkaik, Brank (67.Verbond), Waandels, Kandoussi (57. Huntink), Bellahcen, Van Lunteren, El Idrissi.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »