29 maart 2018

Zaterdag1 naar de laatste vier

Zaterdag1 laat het tegen sterk Zaanlandia net niet op penalty's aankomen

 

Nog niet zo lang geleden was de districtsbeker een ondergeschoven kindje bij RKAV Volendam. Sander Middelbeek maakte daar bij zijn aantreden in 2016 direct korte metten mee. De beker moest in zijn ogen serieus worden genomen en kijk waar het toe heeft geleid. De zaterdagamateurs van Volendam plaatsten zich gisterenavond ten koste van zondagtweedeklasser Zaanlandia voor de halve eindstrijd: 2-0.

 

Volendam pakte tevens een mooie bonus mee in de vorm van een ticket voor de voorronde van het KNVB-bekertoernooi van volgend seizoen. Maar makkelijk ging het niet. De wedstrijd leek uit te draaien op strafschoppen, maar daar stak Niels Springer één minuut voor tijd een stokje voor met een doeltreffende  kopbal. In de vijfde minuut van de blessuretijd schoot invaller Johan Keizer zijn ploeg definitief in veilige haven.

 

Het was niet best, gewoon zwak een groot deel van de wedstrijd. We misten controle, mede door een gebrek aan concentratie. Het was 'net niet'. Het positieve is dat we in de koker zitten. Vorig jaar ging het net mis, terwijl we het wel verdienden tegen ADO'20. Je wilt het publiek vermaken en dat lukte vanavond niet. Daar baal ik wel van, concludeerde Middelbeek.

 

Spriniger brak de wedstrijd uiteindelijk open. De kopbal uit een fraaie voorzet van Joey Tol zat er lekker in. De spits hield naar eigen zeggen al rekening met panalty's. Ik zag mezelf al op de stip staan, maar dan was het een loterij geworden. Voor rust was het dramatisch. We kwamen niet aan voetballen toe. Er lag weinig ruimte achter de verdediging van Zaanlandia. Voetballend gezien hadden we het eerder moeten afmaken.

 

Verdienste

Maar dat de wedstrijd op penalty's leek uit te draaien, was mede de verdienste van Zaanlandia. De ploeg van trainer Ronald Dooijeweerd had zijn zaakjes prima voor elkaar. De ploeg verstopte zich geen moment en kreeg naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer vertrouwen. Het was misschien anders afgelopen als Nick Tol een mooie kans had benut, maar de middenvelder klopte een corner van Joey Tol vrij voor Terry Bosman naast. En wat te denken van de kans van Jaap Tol. In plaats voor eigen succes te gaan, gaf hij de bal in kansrijke positie aan Nick Tol. Die speelde de bal vervolgens achter de meegelopen Jaap Tol.

 

Zaanlandia voetbalde prima mee. Niet gek wanneer je mensen als Franklin Kessler en Luciano Dompig in de ploeg hebt. Kessler is snel, stond steeds goed opgesteld en Dompig heeft het vermogen om het spel te vertragen of te versnellen.

Zaanlandia kreeg ook goede kansen. Bruce de Graaf zag een mooie vrije trap net zo graai gekeerd door Rick Heuvel. Reino Kok schoot in kansrijke positie eerst voorlangs en de tweede keer strande hij van dichtbij op Heuvel. Die stond in het Volendammer doel, tot verrassing van Sander Binken. Ik hoorde het pas een half uur voor de wedsstrijd en had het niet verwacht.

 

Voor Middelbeek was het eigenlijk heel logisch. Rick staat heel het seizoen klaar voor de club, zit bij wijze van spreken bij min 5 gewoon op de bank. Ik heb respect voor de rol die hij vervult en dit is een beloning.

 

Wilskrachtig

Volendam zonder de geschorste Eric Veerman en de geblesserde Niels Joren, kreeg het na rust nog moeilijker met het wilskrachtige Zaanlandia. Nick Tol was dicht bij de 1-0 maar strandde op het sterke Bosman. Aan de andere kant verzuimde Jeremy Kho de uit zijn doel gekomen Heuvel met een lob te verschalken. De middenvelder schoot de bal simpel in de handen van de keeper. Zoals gezegd forceerden Springer en Keizer in de slotfase alsnog voor de overwinning voor Volendam.

 

Zaandammer Sander Rijser incasseerde nog een rode kaart (twee keer geel). Dezege van Volendam is verdiend. Wij kregen de beste kansen, Volendam had het meeste balbezit, vond Dooijeweerd.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »