05 november 2018

Zaterdag 1 pakt eerste prijsje

Harry Zwarthoed, die twee keer scoorde, zal deze poging gestopt zien worden door de Bossche doelman Steven van Dijk.

FOTO WIM EGAS

Houden oranjehemden deze vorm vast, dan is nacompetitiedeelname niet eens nodig

Hans Beemster

HOOFDKLASSE A ZAT

 

Zoals verwacht heeft Volendam de eerste periodetitel in de wacht gesleept. De ploeg van trainer Sander Middelbeek weet zich na de 4-2 overwinning op Jong FC Den Bosch in ieder geval verzekerd van een toetje. Maar als de oranjehemden de vorm van de eerste periode in het verdere verloop van de competitie vasthouden, dan kunnen de tickets voor de vakantie al veel eerder worden geboekt. Alleen ’s-Gravenzande kan nog enigszins in het spoor van Volendam blijven.

 

Harry Zwarthoed is een voetballer met een uitgesproken mening. Leuk dat toetje, maar Volendam moet volgens hem met deze selectie vol voor het kampioenschap gaan. De ploeg van Middelbeek is in ieder geval aardig op weg en aanvoerder Zwarthoed geeft daarbij het goede voorbeeld. De multifunctionele middenvelder is een klasse apart. Deze zaterdag is hij de absolute uitblinker en voegt hij weer twee treffers toe aan zijn totaal. Twaalf staan er nu achter zijn naam. De ene nog mooier dan de andere. Een klein kwartier na rust controleert hij een assist van Joey Tol op magistrale wijze. Het wegdraaien, even aanzetten en vervolgens de vernietigende uithaal. De Bossche doelman Steven van Dijk kan de bal slechts nakijken: 3-2. Twintig minuten later gooien dezelfde spelers de wedstrijd definitief in het slot. Dit keer kopt Zwarthoed de bal uit een gave voorzet van Tol onbereikbaar langs Van Dijk: 4-2.

 

Lastig

Het fris spelende Jong FC Den Bosch weet zich daarmee geslagen. En dat is een opluchting voor Zwarthoed. ,,Het was een lastig potje. Jong Den Bosch is natuurlijk fysiek gezien heel fit, daarom geeft deze zege een hoop voldoening. Voor rust creëerden we een hoop kansen, maar door die aanvallende spelstijl laat je soms ook wat ruimte liggen. Toch weet je dat die kansen ook na rust komen. Joey Tol is daarin heel belangrijk. Hij lijdt af en toe wel balverlies, maar hij ziet de openingen als geen ander.”

De individuele kwaliteiten van Volendam zijn evident. Tol en Zwarthoed kunnen een wedstrijd vanuit het niets openbreken. Eric Veerman doet daar niet veel voor onder. Het gebrek aan snelheid compenseert hij met veel inzicht. In de achtste minuut zet hij Niels Springer met een juweel van een pass alleen voor Van Dijk. De spits zet zijn ploeg met een beheerst lobje op 1-0.

 

Speldenprikken

Volendam en Jong Den Bosch vermaken het publiek van de eerste tot de laatste minuut. De bezoekers gooien na een aarzelende openingsfase alle schroom van zich af en delen vooral via de behendige Marlon Slobbekoorn en Dilivo Hoffman behoorlijk wat speldenprikken uit. Toch komt de 1-1 uit de lucht vallen. Doelman Sander Binken kopt de bal weg en denkt de situatie daarmee te hebben opgelost, maar hij ziet vervolgens machteloos toe hoe Hoffman de bal met een fraaie lob in het doel werkt.

 

Volendam doet Jong Den Bosch vooral pijn met een paar heerlijke dieptepasses. Ballen die allemaal aankomen. Alleen schort het aan de afwerking. Met name Springer verzuimt al voor rust drie keer toe slaan. Eerst schiet hij na een fraaie assist van Joey Tol over, daarna mist hij in kansrijke positie en tot slot schiet hij uit een fraaie voorzet van Zwarthoed van dichtbij tegen de binnenkant van de paal. ,,Den Bosch wilde voetballen, maar qua kansenverhouding waren wij voor rust sterk in het voordeel”, vindt Middelbeek, die bij de 2-1 niet over geluk mag klagen. Declan Lambert schiet een voorzet van Sonny Tol onbereikbaar achter zijn eigen doelman. Jong Den Bosch blijft voor de voetballende oplossingen gaan en komt nog voor rust via een fraai uitgespeelde aanval op 2-2. Slobbekoorn tikt van dichtbij binnen, nadat Springer een grote kans op 3-1 laat liggen. Na rust wacht Volendam geduldig op zijn kansen. Topscorer Zwarthoed schiet zijn ploeg uiteindelijk in veilige haven.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »