09 december 2018

Wij gaan het niet meer uit handen geven

Temperen van de euforie en het altijd loerende gevaar van gemakzucht de kop indrukken, zie hier de belangrijkste taken voor Volendam-trainer Sander Middelbeek de komende maanden. Na afloop van de als topper aangekondigde thuiswedstrijd tegen nummer twee FC 's-Gravenzande klonk uit de kleedkamer van de koploper meermalen: "Wij gaan het niet meer uit handen geven."

 

Misplaatst was de bewering niet, want met 4-0 winnen van een tot dan op negen punten staande naaste concurrent doet natuurlijk iets met het zelfvertrouwen. Zeker als de soevereine wijze waarop de Westlanders werden geklopt daarbij wordt meegenomen. Middelbeek gaf er kort na afloop direct blijk van dat hijzelf zich nog lang niet rijk rekent. De vraag of hij vóór of na de carnaval kampioen denkt te worden deed hem spontaan in de lach schieten, waarna hij aan een omstandig betoog begon over de weg die nog te gaan is.

 

"Dat wij het vandaag niet moeilijk hadden, wil nog niet zeggen dat we fluitend kampioen worden. Net zo min als een grote voorsprong dat doet. Er zijn immers een aantal stevige concurrenten. Tot nog toe hebben we dit seizoen nog geen gemakkelijke potjes gespeeld. Wel zie ik dat de groep toegroeit naar een solide speelwijze, waarbij wij bijvoorbeeld laten zien dat wij ook goed kunnen verdedigen. De uitvoering van vandaag maakte dat ik echt trots ben op mijn ploeg, net als ik dat vorige week was toen we bij Spijkenisse wonnen. Het verschil was vandaag dan wel heel groot, maar dat betekende gelukkig niet dat we op de automatische piloot gingen spelen." Waarna de coach van de wijdbroeken in één moeite door de loftrompet stak over de breedte van zijn selectie. "Zijn er geblesseerden dan krijgen anderen hun kans. En die pakken ze dan ook, net zo als men het ook accepteert als ze er een keer met het tweede moeten meedoen. Straks gaan wij met een selectie van 44 man op trainingskamp, dat zegt voor mij genoeg over hoe wij hoe wij hier met de totale spelersgroep omgaan. Dat iedereen belangrijk is."

 

In de praktijk brengt Middelbeek wekelijks een mix van ervaring en jeugd in het veld, zo ook tegen FC 's-Gravenzande. Geruggesteund door de ervaring van ex-tweede en derdedivisionisten als Eric Veerman, Harry Zwarthoed en Stefan Plat dartelden een aantal jonge honden gretig en lichtvoetig over het veld. Roy Haars was daar op het middenveld een duidelijke exponent van, evenals Iwan Tol en Niels Springer.

 

De dwars over het veld blazende wind deed vooraf het ergste vrezen voor die lichtvoetigheid. Het leek onvermijdelijk dat juist Volendam als ploeg met het meest verfijnde technische samenspel het meest van de omstandigheden te lijden zou hebben. En inderdaad, veel aanvalsopzetten bereikten nooit het beoogde doel. Maar sommige aanvallen kwamen wel uit de verf. En dat was nu precies het verschil met de 's-Gravenzanders die alleen in de eerste minuten energiek ten aanval trokken. Nadat in de zesde minuut eerst Iwan Tol naliet om Volendam op 1-0 te zetten en even later teamgenoot Niels Springer de paal als sta-in-de-weg trof, was het echter al gedaan met de dadendrang van de bezoekers. Er vielen nog wel een paar schuchtere pogingen te noteren, onder andere via Patrick Triep, maar doelman Sander Binken kwam geen moment meer aan arbeid toe.

 

Volendam draaide ondertussen ook niet echt scherp, reden waarom coach Middelbeek het tweede deel van de eerste helft achteraf als een mindere fase van zijn team betitelde. Dodelijk effectief echter maakte zijn team in de laatste vijf minuten voor rust in een vloek en een zucht een eind aan de laatste aanwezige twijfel over wie de sterkste van deze middag was. Uitbrekend na een snelle omschakeling liet eerst Niels Springer doelman Danny Koning volstrekt kansloos, waarna nog geen twee minuten later Iwan Tol de voorsprong tot 2-0 verdubbelde middels een geplaatste schuiver.

 

Het was de genadeklap voor FC 's-Gravenzande, want na de hervatting bakte het door Richard Elzinga gecoachte team er werkelijk niets meer van. Met kunst- en vliegwerk overleefden de Westlanders nog wel de Volendamse aanvalsgolven van de eerste minuten na rust. Al was dat vooral te danken aan het niet scherp genoeg staan van het vizier van Iwan Tol en Harry Zwarthoed. Even later was Volendammer Roy Haars op links zijn directe tegenstander zodanig te snel af dat hij hij onbekommerd kon aanleggen voor de 3-0. Volendam ging daarna door voor meer goals, maar Sonny Tol mikte een keer net te hoog en zo stierven er wel meer doelpogingen in schoonheid.

 

Roy Haars, die als beloning voor zijn goede spel door zijn coach niet gewisseld werd, bracht tenslotte met een identieke actie de 4-0 eindstand op het scorebord. Harry Zwarthoed liet in de slotminuten vanaf de strafschopstip na om met 5-0 af te sluiten. Nadat de wind eerst de bal van de stip blies, lukte het de routinier niet om Danny Koning gericht te passeren. De doelman stopte de strafschop eenvoudig, waarmee hij FC 's-Gravenzande voor een nog groter debacle behoedde. De meegereisde supporters konden zodoende tenminste voor één van hun favorieten toch nog juichen.

 

Het opzoeken van de warme clubruimtes was een hele belevenis. De verbouwing en uitbouw van het clubhuis zorgde ervoor dat kantine en bestuursruimte alleen kruip-door-sluip-door te bereiken waren, overigens zonder dat het ook maar enige inbreuk maakte op de Volendamse gastvrijheid. Na het tijdelijk ongemak van de verbouwing dient de accommodatie weer toereikend te zijn voor de circa 1900 leden die RKAV Volendam telt. Dat het eerste zaterdagelftal in de hoofdklasse speelt past prima bij de sportieve ambities aan de Dijk.

 

"Promotie naar de Derde divisie lijkt echter mogelijk te zijn," erkende voorzitter Jan Kwakman desgevraagd. "We keken al eens naar de licentievoorwaarden. En waarom niet? Met onze selectie zit handhaving op dat niveau er zeker in. Al moet je nog maar zien of je de groep bij elkaar houdt. Het risico van vertrekkende spelers is er altijd als je succes hebt. Anderzijds zouden we dan ook sportief gezien dichter op de betaalde FC komen te spelen. Met het Jong-team van de FC zelfs op hetzelfde niveau." Waarna de voorzitter zich net als zijn trainer haastte om eerst alle aandacht op het lopende seizoen te richten. "Want maar al te vaak zie je een club een grote voorsprong alsnog verspelen."

 

Een winderige zaterdagmiddag in Volendam maakte duidelijk dat er mooie dingen gebeuren bij de voetballende amateurs aan de Dijk. Tien punten voorsprong op de nieuwe nummer twee, Ter Leede. FC 's-Gravenzande ondubbelzinnig afgeserveerd en vooraf getipte kanshebbers als SC Feyenoord, Spijkenisse en Achilles Veen op nog grotere achterstand. De huidige selectie heeft alles in zich om als promovendus vanuit de eerste klasse in één keer door te stoten naar de Derde divisie. Met trots wees Middelbeek er op dat de basis hiervoor mede gelegd is door op hoger niveau gelouterde Volendamse voetballers die terugkeer naar hun dorp verkozen boven een lucratiever verblijf elders. "Iedere week meerdere keren naar Spijkenisse reizen wil nu eenmaal niet iedereen", zo klonk het met een knipoog naar de Volendamse spits van één van de concurrenten.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Pieter Vermeer

Bron: Voetbalopzondag.nl

 

terug   »