08 oktober 2018

’Toverballen’ kosten punten

Commotie vooraf bij Volendam-Feyenoord, maar ook vuurwerk óp het veld

 

Er was in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd tussen Volendam en SC Feyenoord de nodige commotie, maar het duel zelf leverde ook vuurwerk op. Koploper Volendam ging in het Kras Stadion met een 4-1 voorsprong de rust in - dacht de punten al op zak te hebben - maar liet zich daarna in slaap sussen. De Rotterdammers profiteerden optimaal van dat lichtzinnige gedrag en keerden alsnog huiswaarts met een punt: 4-4.

 

Het hoofdklasseduel was vanwege te verwachten problemen met de Feyenoord-fans naar het Kras Stadion verplaatst. De Rotterdamse club begreep daar niets van, omdat - zo meldde voorzitter Wim Voots zaterrdag in deze krant - fans van zijn club nog nergens voor ellende hadden gezorgd. In elk geval kreeg Feyenoord sportief gezien enige genoegdoening door in de tweede helft knap terug te komen.

 

Pijnlijk

,,Dit is heel zuur. Ik had nooit het gevoel dat we er al waren, maar we hadden deze wedstrijd natuurlijk moeten binnenslepen”, constateerde Volendam-trainer Sander Middelbeek na afloop terecht. De teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. En terecht. Twee verloren punten. Dat was de pijnlijke conclusie van een wedstrijd die eigenlijk al bij rust op slot leek te zitten. De spelers zaten er in de kleedkamer bij alsof ze verloren hadden, terwijl in de naburige kleedkamer van Feijenoord de muziek op volle sterkte stond. Aanvoerder Nick Tol, die Volendam na een fraaie aanval op 3-1 had gezet, kon er na afloop ook niet bij. ,,Voor rust zie je dat er heel veel voetbal in ons elftal zit. Na de 4-1 moesten zij komen en wilden wij wat krachten sparen en in de counter toeslaan. Maar het is een groot veld en ons combinatiespel vraagt veel. Toch had dit niet mogen gebeuren.”

 

Geslapen

Volendam, dat Stefan Plat in de warming-up zag afhaken, kwam slap uit de startblokken. Met name rechtsback Jaap Tol - Sonny Tol was geblesseerd - zal slecht geslapen hebben. Zijn directe tegenstander Junior Obiku draaide hem bijna de hele wedstrijd dol. Al in de derde minuut liet de behendige en snelle linksbuiten zijn hielen zien, waarna de volledig vrijstaande Adil Akanioui de afgemeten voorzet fraai binnenkopte: 0-1. Pas na de gelijkmaker van Harry Zwarthoed - na een fraaie combinatie met Joey Tol en Niels Springer - raakte Volendam op stoom. Jeffrey Veerman verzuimde in kansrijke positie uit te halen en een kopbal van Springer werd van de lijn gehaald. Volendam domineerde en controleerde, maar Feyenoord verstopte zich niet. Jaap Tol haalde een inzet van Sandin Avdic van de lijn en doelman Sander Binken hield de doorgebroken Akanioui knap van scoren af. Dezelfde Akanioui schoot ook nog een keer voorlangs.

Feyenoord was vooral verdedigend kwetsbaar. Volendam legde die zwakte feilloos bloot. De niet al te grote Joey Tol mocht tussen de luchtmacht van de Rotterdammers ongehinderd binnenkoppen, waarna Nick Tol en Jeffrey Veerman met fraaie treffers de ruststand ietwat geflatteerd op 4-1 bepaalden.

 

Waarschuwing

Direct na rust gaf Obiku weer een waarschuwing af. Twee aanvallers verzuimden de bal binnen te lopen. Het gevaar kwam vooral van afstand. Aanvoerder Kristian Adelmund zag zijn vrije trap tot verrassing van alles en iedereen in het doel belanden: 4-2. ,,Terwijl wij op weg waren naar de 5-1”, doelde Middelbeek op de kans voor Zwarthoed. ,,We hadden de wedstrijd moeten doodleggen. Maar we leden zoveel balverlies en moesten zonodig ’toverballen’ laten zien.’’

Feyenoord profiteerde optimaal. Middelbeek zag de verder prima keepende Binken grabbelen bij de doeltreffende uithaal van Obiku en in de slotfase herhaalde Adelmund zijn kunststukje. Met een juweel van een vrije trap schoot hij Feijenoord naar een niet meer verwacht punt: 4-4.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »