25 maart 2019

Smit: ’Op tijd tot inkeer’

Zondag 1 pakt in slotfase de punten van Hercules Zaandam af

 

Volendam leek zich zondag te hebben neergelegd bij een nederlaag tegen Hercules Zaandam, maar in de laatste zeven minuten werd een 1-2 achterstand omgebogen in een 4-2 zege.

 

,,Hercules had de overwinning eigenlijk al op zak’’, oordeelde ook Volendam-trainer Berry Smit. ,,Ook in het veld zag je de spelers concluderen dat Hercules vandaag beter was.’’

 

Toch won Volendam, niet in de laatste plaats door het inbrengen van Gino Steur. Met twee doelpunten en een assist loodste hij de thuisploeg naar de derde plaats op de ranglijst. In verliespunten is Volendam zelfs de best presterende ploeg van de afdeling.

Waar de sleutel tot succes lag? ,,Ophouden met kutten op de scheidsrechter’’, oordeelde Smit. ,,Je zag dat wij een moment met de scheidsrechter overhoop lagen, drie kaarten pakten en de weg kwijt waren. We kwamen gelukkig op tijd tot inkeer. Toen wij namelijk daarmee stopten, begon Hercules met de scheidsrechter en raakten zij van slag.’’

 

Bepalende rol

Scheidsrechter Reijnen had een bepalende rol in de wedstrijd. Zo gaf hij Volendam al vroeg in de wedstrijd een voor velen onbegrijpelijke strafschop, constateerde hij vanaf een meter of twintig dat de inzet van Steur over de doellijn was (2-2) en negeerde hij bij de 3-2 het vlagsignaal van Hercules-assistent Rory van Oostenbrugge.

 

Toch wilde Hercules-trainer Carl Ern de schuld van de nederlaag niet bij de leidsman leggen. ,,Je wint of verliest namelijk niet van de scheidsrechter’’, constateerde de oefenmeester oprecht. ,,We hebben zoveel kansen gehad, drie keer de lat geraakt, Ian (Jonk, doelman Volendam, red.) mooie reddingen laten maken. Dit was ’by far’ onze beste wedstrijd van het seizoen, maar we beloonden onszelf niet. We speelden zo’n sterke wedstrijd, dat je op een gegeven moment voelt aankomen dat het mis kan gaan.’’

Het was inderdaad Jonk die, samen met Steur, de Volendamse titelkansen in leven. In de lucht mag de sluitpost misschien wat minder sterk zijn, maar op zijn reactievermogen stond tegen Hercules geen maat. Reddingen op inzetten van Tristan van Oostenbrugge, Jermain Martis en Selcuk Yilmaz voorkwamen een achterstand bij rust. Daarmee bouwde de doelman zoveel krediet op, dat het mistasten bij Dennis Schavemakers doelpunt - een doorkopbal uit een vrije trap van Emre Bilgin - hem niet (hoorbaar) aangerekend werd.

 

Het optreden van Jonk werd uiteindelijk beloond met een overwinning, omdat Steur in de voorhoede een kwart wedstrijd nodig had om Hercules op de knieën te krijgen. ,,De 2-2 was ons handvat naar de overwinning. Dat handvat hing op dat moment nog heel ver weg’’, sprak Smit.

 

Volendam: Jonk; Mooyer, Bond, M. Koning, G. Koning; J. Visscher, Kras, Tol (67. Beers), Kok (67. K. Visscher); Water, Molenaar (67. Steur).

Hercules Zaandam: Bruijnesteijn; Baartscheer, Van Oostenbrugge, Van der Vliet (67. Van Raam), Ranzijn; Schavemaker, Pos, Yilmaz, Bilgin; Martis (88. Van Wijnen), Goudriaan.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »