19 november 2018

Een zakelijke overwinning

Maarten Woudenberg (links) sticht namens Volendam koppend gevaar in de defensie van Naaldwijk.

 

Joey Tol ook tegen laagvlieger Naaldwijk constante factor bij Volendam

 

,,Geweldig! Alle ballen vlogen erin.” Technisch coördinator Nico Binken was donderdagavond na de training heel zeker van zijn zaak. Dat goede gevoel benadrukte hij zaterdagmiddag vlak voor de wedstrijd tegen hekkensluiter Nootdorp ook nog even in de bestuurskamer van RKAV Volendam. Binken zette in op een 5-1 zege. Dik twee uur later stapte hij met een dikke glimlach naar boven, nadat Volendam in een niet al te beste wedstrijd vrij simpel met 3-1 had gewonnen.

De formatie van trainer Sander Middelbeek zag voorts de concurrentie hier en daar nog wat punten morsen. „Er zitten soms ook slechte wedstrijden tussen. Dit was een zakelijke overwinning”, vond de uitblinkende Joey Tol, die met twee fraaie treffers een flink aandeel had in de overwinning van zijn ploeg.

 

Joey Tol is een voetballer met een gebruiksaanwijzing. De klasse druipt er heel vaak vanaf bij de kleine middenvelder, maar net zo vaak was de stylist afwezig in een wedstrijd. Een dikke acht werd net zo vaak afgewisseld met een vier. Het ontbrak nog wel eens aan de constante factor bij de vormgever. Maar sinds dit seizoen lijkt alles anders. Tol behoort nu bijna wekelijks tot de uitblinkers en verzaakt nog maar zelden. Hij zit naar eigen zeggen ’al twee maanden heel lekker in zijn vel’. De komst van bepalende spelers als Harry Zwarthoed en Maarten Woudenberg zal daar niet vreemd aan zijn geweest.

 

Toveren

Tol is typisch een speler die af en toe geprikkeld moet worden en dan weet hij het beste uit zichzelf naar boven te toveren. Zoals zaterdag. Hij brak de wedstrijd in de 38e minuut open met een doeltreffende vrije trap. De afstand van zeker dertig meter was geen probleem om de bal langs doelman Yannic Augustinus te werken. „Ik zag de keeper in het midden van de goal staan en schoot hard door het midden. Het was een zwabbergoal. Ik schiet de laatste tijd vaker van afstand”, aldus Tol, die vijf minuten later weer trefzeker was. Een korte combinatie met Zwarthoed, even inhouden, en vervolgens met een fraai geplaatst schot uithalen: 2-0.

 

Dom

Drie minuten eerder was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, toen Peter Korteling na zijn tweede domme gele kaart met rood al vroeg de kleedkamer kon opzoeken. Daarvoor kende Volendam behoorlijk wat opstartproblemen met de laagvlieger, die dik anderhalf jaar geleden de ploeg van Middelbeek de weg versperde naar de hoofdklasse. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Volendam promoveerde alsnog, gaat aan kop en Nootdorp staat met drie punten stijf onderaan.

 

De ploeg, die vooral opviel door irritant gedrag, gokte begrijpelijkerwijs op de counter en met die tactiek was het bijna nog succesvol. Agbor Eyongakpa, de verreweg gevaarlijkste aanvaller, schudde bij één van die uitbraakpogingen zowel Eric Veerman als Henny Schilder knap van zich af, maar raakte de paal. Overigens had Niels Springer al na een minuut de score moeten openen, nadat hij door Joey Tol was weggestuurd. De spits stuitte op een alerte Augustinus, waarna Zwarthoed de rebound overschoot.

 

Buiten die momenten en de twee goals van Joey Tol viel er weinig te genieten voor rust. „Nootdorp was vooral tijd aan het rekken en daar zijn we goed mee omgegaan”, vond Middelbeek. Die zijn ploeg direct na rust via een schot van Eric Veerman op 3-0 zag komen. Joey Tol kopte vervolgens nog op de paal en stond verder met een paar schitterende passes nog aan de basis van heel fraaie kansen. Maar Zwarthoed en Springer wisten zich er geen raad mee. Dat gold ook voor Stefan Plat die de paal raakte en vrij voor Augustinus faalde. Nootdorp trof via Ricoberto Luijando nog wel doel.

 

Volendam: Binken; Sonny Tol, H. Schilder, E. Veerman (80. G. Schilder), Stuijt (72. Bond); Plat, Zwarthoed, Joey Tol, I. Tol (80. Jaap Tol); Springer, Woudenberg.

Nootdorp: Augustinus; Windhorst, Korteling, Ravenberg, Hollenberg; Plat, Aries, Pieper (80. Beijer), Stanneveld; Luijando, Eyongakpa (90. Rosini).

 

Bron: Noordhollands Dagblad

 

terug   »